Hvad gør ondt i din Achillessene

Har du ondt i Achillesenen, så ved du, hvor SINDSYGT irriterende det er. Du kan ikke løbe, senen er stiv og gør ondt om morgenen, og det bliver bare ved.

Desværre bliver rigtig mange Achillessene irritationer kroniske. Grunden er, at vi ikke ved nok om, hvad der er galt i den syge Achillessene. Jeg vil prøve i store træk at indføre dig i, hvad vi aktuelt ved og tror om Achillessene skader, og hvor vi bevæger os hen i forskningen for at blive klogere.

På tegningen ses den raske sene til venstre og den syge sene til højre. I den syge del af senen er der både nye kar og nerver.

De nye kar og nerver er formegentlig ansvarlig for smerterne i den syge sene. I forsøg, hvor vi og andre har taget biopsier af senen, tyder det ikke på, at senen er inflammeret (betændt), da det ikke har været muligt at påvise inflammatoriske celler. Andre studier har vist, at selv om man behandler de nye kar og fjerner disse så består smerterne. Derfor tyder det på, at smerterne stammer fra de nye nerve ender.

Aktuelt er vi i et stort studie ved at undersøge om der er sammenhæng mellem de nye kar i den overbelastede sene og smerterne. 90 badminton spillere indgår i dette studie og når vi får data fra det studie beskriver jeg dem her på siden.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fascier og Achillessene smerter – sådan hænger det sammen | Henning Langberg - 13. oktober 2011

    […] adheræncer, der findes i den kroniske irriterede Achillessene, i form af indvækst af kar og nerver, vil gøre at senen ikke bevæger sig frit i forhold til det omkring liggende væv. Senen vil […]

Skriv et svar